Ivonne de koning
Image default
Gezondheid

Voordelen van Manuka honing voor je gezondheid

Manuka honing is een speciale honingsoort die wordt geproduceerd door bijen van de manuka-struik. Deze struik groeit voornamelijk in Nieuw-Zeeland. De kenmerkende smaak en helende eigenschappen van manuka honing zijn al eeuwen bekend bij de Maori bevolking. Recent is er wetenschappelijk bewijs gevonden om hun volksremedies te ondersteunen. In veel opzichten kan manuka honing als een “superfood” worden beschouwd vanwege de hoge niveaus van natuurlijke antioxidanten en nuttige bacteriën. Of je nu overweegt om het te gebruiken om je wonden te behandelen of om het te consumeren, het is altijd beter om eerst meer te weten over de mogelijke voordelen en bijwerkingen.

Voordelen van manuka honing voor je gezondheid

Een van de beste eigenschappen van manuka honing is de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Al duizenden jaren hebben mensen manuka honing op wonden aangebracht vanwege de helende eigenschappen. Mensen in Nieuw-Zeeland en Australië gebruiken het al generaties lang om brandwonden, snijwonden en schaafwonden te behandelen, evenals huiduitslag en andere huidproblemen. Manuka honing wordt ook gebruikt bij acne-littekens, om de pijn van psoriasis en eczeem te verlichten en bij luieruitslag. Je kunt de honing rechtstreeks op je huid aanbrengen om wonden sneller te laten genezen, maar je kunt ook kleine hoeveelheden gedurende de dag innemen voor preventieve doeleinden. De meeste mensen weten dat het elke dag drinken van een klein beetje rauwe, onverwarmde manuka honing je kan helpen verkoudheid en zelfs allergieën effectiever te bestrijden dan vrij verkrijgbare medicijnen. Het is minder bekend dat je deze volledig natuurlijke remedie ook kunt gebruiken om van luizen af ​​te komen. 

Bijwerkingen van manuka honing

Een aantal bewijzen geven aan dat manuka honing aanzienlijke bijwerkingen kan hebben, vooral bij mensen met een onderdrukt immuunsysteem. Als je penicilline of een antibioticum hebt gebruikt, is het een goed idee om manuka honing gedurende ten minste drie maanden na je laatste dosis te vermijden. Hetzelfde geldt voor iedereen die ooit kanker heeft gehad (of momenteel strijdt tegen kanker), hiv/aids heeft of bij wie diabetes is vastgesteld. Alle andere mensen zouden zonder problemen in staat moeten zijn om manuka honing te consumeren (één eetlepel per dag). Als je ervoor kiest om het te consumeren, zorg er dan voor dat je alleen koopt van gerenommeerde merken die strikte kwaliteitsnormen hanteren. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de gezondheidsvoordelen hoogstwaarschijnlijk te danken zijn aan de antibacteriële eigenschappen. Verder onderzoek is noodzakelijk om de werking van manuka honing beter te begrijpen.