Ivonne de koning
Image default
Arts / Photography

Scriptie nakijken – 3 tips voor je inhoud

Wij adviseren altijd alle studenten dat het een goed idee is om professionele hulp in te schakelen bij je scriptie. Laat je scriptie nakijken door een professioneel correctiebureau zoals Scriptium en zorg zo dat het document geoptimaliseerd op het bureau van je schoolbegeleider terechtkomt. Toch kan een corrector niet alles voor je oplossen. Daarom geven wij alvast drie tips voor een goede inhoud van je scriptie.

 

Tip 1: afbakenen onderzoeksvraag

Het begint allemaal bij de onderzoeksvraag. Als je jouw scriptie laat nakijken op inhoud, zal de corrector ook vrijwel direct bekijken hoe de onderzoeksvraag in elkaar steekt. Het is namelijk het focuspunt van je gehele onderzoek. Alles wat je geschreven hebt, alle keuzes die gemaakt hebt, het is allemaal terug te leiden op de onderzoeksvraag: want dat is uiteindelijk wat je aan het onderzoeken bent. Een van de meestgemaakte fouten is dat de onderzoeksvraag niet genoeg is afgebakend. Met afbakening bedoelen we dat de onderzoekvraag zo concreet en gericht mogelijk is. Probeer altijd te zorgen dat je scriptieonderzoek is afgebakend op plaats, tijd, onderwerp en doelgroep. Denk bijvoorbeeld maar eens na over dit verschil: “Wat is de invloed van polyester op de hoofdhuid?”  tegenover “Wat is het dermatologische effect van polyester in beanies op de hoofdhuid van jongvolwassenen in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar?” De eerste vraagstelling is vaag, en kan eigenlijk over zo’n beetje van alles gaan. De tweede vraagstelling is veel concreter en geeft ook direct een goed beeld van waar het onderzoek over gaat.

 

Tip 2: deelvragen matchen met onderzoeksvraag

Niet alle scripties hebben deelvragen, maar de meeste wel. Met deelvragen geef je meer structuur aan je scriptie en zorg je dat je alle aspecten van je onderzoek behandelt en beantwoordt. Eigenlijk gaat het er dus om dat je na het beantwoorden van je deelvragen alle stukjes informatie hebt die benodigd zijn voor een volledig antwoord op de hoofdvraag. Deel je onderzoeksvraag dus in stukken op. Laten we nog een keer het voorbeeld terugpakken van het polyester: “wat is het dermatologisch effect van polyester in beanies op de hoofdhuid van jongvolwassenen in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar?” Dit onderzoek bevat, volgens de hoofdvraag, 3 aspecten:

  1. Het dermatologisch effect van polyester
  2. De dermatologische karakteristieken van de hoofdhuid
  3. De invloed van beanies op de hoofdhuid
  4. De karakteristieken van de huid bij jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar.

Logischerwijs volgen er dus drie deelvragen en een subdeelvraag uit je onderzoeksvraag. Bij het scriptie laten nakijken zal de corrector ook de deelvragen beoordelen.

 

Tip 3: is je onderzoekvraag te beantwoorden & woorden om te vermijden

Sommige woorden kun je maar beter vermijden in je onderzoeksvraag. Sommige woorden zijn gewoon te vaag of subjectief, en sommige zitten de beantwoording in de weg. Ga maar eens na hoe makkelijk jouw vraag te beantwoorden is. Iets zoals ‘invloed’ is altijd vaag te beantwoorden. Het is wel mogelijk, maar als het even kan kun je zo’n woord beter vermijden. Een spelling check nederlands moet zo concreet en precies mogelijk zijn.

https://scriptium.nl/