Ivonne de koning
Image default
Arts / Photography

Rollen in het theater

Als we aan werken in het theater denken, zullen de gedachten vaak het eerste gaan naar de artiesten die op het podium te zien zijn. Want dat is waarvoor we naar het theater komen! Echter komt er bij de productie van een theaterstuk nog veel meer kijken dan je eerst zou bedenken. 

  1. Choreograaf

De choreograaf bedenkt de dansen van een stuk. Maar daarnaast doet hij nog meer. In theater is het gesproken woord vaak ook over de top. De choreograaf helpt bedenken welke bewegingen bij het gesproken woord kunnen horen. 

  1. Decorontwerpers

Decorontwerpers interpreteren wat ze vertelt is door de regisseur en de tekstschrijver en maken er met hun eigen creativiteit een passend decor van. Dit is dus een heel creatief beroep, maar ook heel technisch. Je moet wel weten wat het verschil tussen Balkschoenen en Snelbouwschroeven is.

  1. Kostuumontwerpers

Kostuumontwerpers maken alle kleding voor de personages die op het podium staan. Ze moeten rekening houden met wat mooi is, maar ook met wat draagbaar voor de acteur is. 

  1. Visagie

Visagisten doen de make up van de acteurs. Ze zijn vooral erg belangrijk wanneer de acteurs er niet menselijk uit moeten zien, want dan is hun werk in het veranderen van het gezicht erg belangrijk.

  1. Regisseur

De regisseur overziet het hele stuk en heeft de controle. Wanneer iets niet gaat zoals hij of zij dat wil, moet het veranderd worden. Hij of zij is dan ook eindverantwoordelijk voor het resultaat.

  1. Figuranten

De figuranten laten het stuk tot leven komen. Figuranten zijn achtergrondpersonages, die niet praten. Hun doel is het stuk tot leven brengen, door met het realistischer te maken.

  1. Tekstschrijvers

Tekstschrijvers bedenken wat er straks gespeeld wordt op het toneel. Zij pakken de richtlijnen van wat er ongeveer moet gebeuren, en maken er een mooi toneelstuk van, door er dialoog van te maken.

https://www.bnvtools.nl/