Ivonne de koning
Image default
Arts / Photography

Omgaan met je hoge sensitiviteit

Iedereen kent wel een sensitief persoon, iemand waarbij woorden heel hard aan kunnen komen of dat een onprettige omgeving meteen kan leiden tot een slechte dag. Voor vele is een sensitief persoon kennen zeer normaal, maar er zijn ook hoog sensitieve personen. Deze personen zijn enorm gevoelig voor prikkels uit hun omgeving en dit kan ten kosten gaan van hun dagelijks werkvermogen en gedrag op de werkvloer. Hiernaast kunnen hoog sensitieve personen enorm last hebben van bepaalde invloeden uit hun omgeving, dit soort mensen hebben HSP en zijn hoog sensitieve personen.

HSP is geen mentale aandoening, maar je moet het meer zien als een mentaal blok waar je overheen moet komen. Dit betekent dus ook dat mensen met HSP niet naar een psychiater gaan, maar eerder naar een sociale hulpverlener of coach. Als vindt dat je een hoog sensitief persoon bent kan je verschillende online tests doen of je kan je huisarts bezoeken, je huisarts kan je het beste helpen bij dit soort problemen en ondervindingen aangezien die een beter beeld over je persoonlijkheid kan scheppen. Een online HSP test is vaak te algemeen en kan fout resultaat geven, maar sommige mensen geven aan dat een online test genoeg was en dat ze meteen professionele begeleiding zochten.

Het is belangrijk voor iemand met HSP om ermee overweg te kunnen gaan en leren leven met HSP, het is namelijk wel mogelijk om je gewone leven door te gaan als hoog sensitief persoon.  Alleen is de juiste hulp daarbij wel nodig. Verschillende instellingen begeleiden mensen met HSP, maar HSP-academy is één van de weinige die zowel online als fysiek hulp biedt voor een lage prijs. Hiernaast zijn ze enorm makkelijk bereikbaar en geven ze echt om de klant, als de academy je niet ligt kan je altijd overwegen om langs je huisarts te gaan.