Ivonne de koning
Image default
Arts / Photography

Het belang van competenties en potentie.

Stelt u zich eens voor dat u, als werkgever, een vacature open heeft staan voor een functie binnen uw bedrijf en u wilt ervoor zorgen dat de kandidaat (die u uiteindelijk aanneemt) niet alleen over de juiste competenties beschikt, maar ook de mogelijkheden (potentie) heeft om zichzelf een belangrijke schakel binnen uw bedrijf te maken. Hoe komt u er dan achter of de kandidaten, die u interviewt, over deze competenties beschikken en wat hun potentie is?

Er is een makkelijke manier om erachter te komen of de kandidaten die zich aanmelden voor de sollicitatieprocedure beschikken over de juiste competenties en om erachter te komen wat hun potentie is. Deze manier kan echter wel alleen uitgevoerd worden een gespecialiseerd bureau. Het bureau dat deze manier kan opzetten en uitvoeren staat ook wel bekend als een assessmentbureau. Een assessmentbureau is gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van diverse assessments. Echter heeft u in dit geval slechts maar een specifieke vorm van een assessment nodig, namelijk een ontwikkelassessment. Bij een ontwikkelassessment wordt er niet alleen gekeken of de kandidaat beschikt over competenties die relevant zijn voor de desbetreffende functie, maar ook naar de andere competenties die de kandidaat in huis heeft. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de potentie die de kandidaat te bieden heeft (de ruimte die de kandidaat heeft om zijn competenties verder te ontwikkelen). Tijdens een ontwikkelassessment krijgt de kandidaat te maken met praktijksimulaties, (competentiegerichte) interviews, persoonlijkheidstesten, diverse opdrachten en enkele vragenlijsten. Het geheel wordt afgesloten met een eindgesprek. Tijdens dit eindgesprek worden de behaalde resultaten uit de bovenstaande onderdelen met de kandidaat gedeeld, zodat de assessor (interviewer) meer inzicht verkrijgt in de zelfkennis, inzicht, denkkracht en (kritisch) reflectievermogen van de kandidaat die op dat moment voor hem of haar zit.

Mocht u willen weten welk assessmentbureau het beste bij uw bedrijf en eisen past, neem dan even een kijkje op loopbaannederland.nl

http://loopbaannederland.nl