Ivonne de koning
Image default
Arts / Photography

Aardgas is geen schone brandstof

Nederland is een van de weinige Europese landen waar er nog steeds zoveel gas gebruikt wordt. Gas is alles behalve ene schone brandstof en Nederland moet van het gas af. Zo wil het parlement in 2050 alle huizen gas vrij hebben. In de nieuwbouw worden huizen al gas vrij gebouwd. Zo krijgt elk huis in de nieuwbouw een warmtepomp of een lucht water warmtepomp.  Maar waarom is aardgas geen schone brandstof meer? In deze blog gaan wij je vertellen waarom dit zo is.

In 1959 werd er in Groningen een gasbel ontdekt. Dankzij deze gasbel kreeg iedereen in Nederland een gasaansluiting. We gingen van kolen over naar gas. Kolen waren best onhandig om te gebruiken want veel werd vies in het huis maar er was geen andere manier om het huis te verwarmen. Door kolen lieten zwarten vegen achter waardoor er jaarlijks opnieuw gewit moest worden.

Aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding co2 uitstoot. Het stoot dan wel minder uit dan kolen of olie maar het is nog steeds een vervuilende brandstof. Omdat het minder vervuilend is dan kolen en olie werd aardgas gepromoot als ‘schone brandstof. Hier is natuurlijk niks waar van en dit was gewoon een marketingtruc om de boel te verkopen.

Aardgas is dan wel minder schadelijk dan gas en olie maar het blijft schadelijk voor het klimaat. De fossiele brandstof zorgt voor een hoge uitstoot broeikasgassen. Omdat de broeikasgassen slecht zijn voor het klimaat wilt de overheid dat Nederland gaat stoppen met het aardgas. 95% van de Nederlandse huishoudens moeten dus anders hun warmte gaan stoken. Het is dus een enorme uitdaging om heel Nederland gasvrij te krijgen. Gelukkig wordt nieuwbouw al gebouwd met de nieuwste innovatieve technieken gemaakt  met warmtepompen en zonnepanelen om zo duurzame huizen te ontwikkelen. Het zal dus een zware klus worden voor de overheid.

https://techneco.nl/