Ivonne de koning
Image default
Woning en Tuin

Kruipruimte isolatie, wat is het en hoe belangrijk is het?

Er bestaan in de praktijk verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat er warme lucht via de vloer ontsnapt. Zo is het mogelijk om ervoor te kiezen om vloerisolatie te realiseren, maar daarnaast kan je er eveneens voor kiezen om de kruipruimte te isoleren. In het laatste geval zal je daarvoor natuurlijk gebruik moeten maken van aangepaste kruipruimte isolatie. Dat is een vereiste omdat het materiaal waar je gebruik van maakt niet alleen moet isoleren, maar bovendien ook moet bestand zijn tegen de vochtige omstandigheden die vaak gelden in kruipruimtes. In ieder geval, zou je hier nu graag meer over willen ontdekken? Dan dien je er vooral te kiezen om verder te lezen.

Wat is de kruipruimte eigenlijk precies?

De kruipruimte wordt ook wel de kruipkelder genoemd. Ze is terug te vinden in de ruimte tussen de grond of bodem evenals de onderkant van de begane vloer van je huis. Voor deze ruimte geldt dat ze over een gemiddelde hoogte beschikt van ongeveer 70 à 80 centimeter. Ze vormt eigenlijk een natuurlijke barrière van lucht tussen enerzijds de vochtige grond en anderzijds de vloer van de woning. Om niet alleen condensatie, maar ook grondvocht zoveel mogelijk te voorkomen wordt ervoor gekozen om ventilatieopeningen te voorzien in de gevel. 

Het is best mogelijk dat er bij jouw huis helemaal geen sprake is van een dergelijke ruimte. Dat is het gevolg van het feit dat ze tegenwoordig door het gebruik van moderne bouwtechnieken niet langer is vereist. Het spreekt voor zich dat ook kruipruimte isolatie dan niet meer hoeft te worden voorzien.

Hoe kan je, je kruipruimte isoleren?

Heb je in jouw woning wel behoefte aan kruipruimte isolatie? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat het isolatiemateriaal doorgaans tegen het plafond van de kruipruimte wordt geplaatst. Er kan hiervoor gebruik worden gemaakt van verschillende soorten isolatiematerialen. Denk hierbij in eerste instantie aan isolatieplaten gemaakt van PUR of EPS, maar ook aan zogenaamde isolatiedekens. Voor deze laatste geldt dat ze doorgaans zijn gemaakt van glaswol of rotswol. Deze worden doorgaans voorzien van een dampscherm wat ervoor moet zorgen dat het vocht bij de vloer niet kan condenseren. 

In het merendeel van de gevallen wordt ervoor wat kruipruimte isolatie betreft gekozen voor het gebruik van PUR of een ander type isolatieschuim. Dit is niet alleen eenvoudiger, maar ook veel sneller aan te brengen. Bovendien worden op deze manier alle kiertjes echt goed gedicht. Lopen er buizen op het plafond van de kruipruimte? Ook in dat geval wordt het in de praktijk eigenlijk sterk aanbevolen om een naadloze isolatieschil te realiseren.

Met welke kosten dien je ongeveer rekening te houden?

Het spreekt voor zich dat het toepassen van kruipruimte isolatie in de praktijk bepaalde kosten met zich meebrengt. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de toegankelijkheid van de kruipruimte en / of het type isolatiemateriaal waar je gebruik van maakt. Gemiddeld bedragen de kosten zo’n 25 à 35 euro per vierkante meter. Ondanks het feit dat het isoleren van de kruipruimte dus wel een kleine investering vereist moet het gezegd dat het voordeel dat je erdoor kan realiseren die investering zonder meer de moeite meer dan waard maakt.