Ivonne de koning
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over raambeslag

Raambeslag heb je in verschillende soorten, maten en uitvoeringen en wij snappen heel goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je op zoek gaat naar nieuwe producten. Het aanbod is dan ook reuze, maar met een aantal handige tips en trucs kom je al een heel eind. Daarnaast zijn er ook spelregels waar je jezelf aan moet houden. In onze blog komt vrijwel alles aan bod. Zodat jij straks de beste keuze kan maken.

Raambeslag verdeeld in categorieën

Raambeslag is feitelijk de alles noemer voor een aantal categorieën die hieronder vallen. Wanneer we hierover spreken, spreken we feitelijk over raamespagnoletten, raamsluitingen en raam uitzettingen. Wat zijn de verschillen?

Espagnoletten zijn feitelijk complete systemen waarmee je met een simpele beweging een raam kunt openen en sluiten. Je hebt keuze uit pomp of klink espagnoletten waarbij de klink varianten het meeste lijken op reguliere klinken en raamsluitingen. Alleen het systeem is anders. Door aan de hendel te draaien kun je heel eenvoudig een raam openzetten of juist dicht doen. 

Raamsluitingen lijken het meeste op deurklinken en zijn er dus om ramen te openen en te sluiten, maar ook om ze eventuele op slot te zetten. Vooral eenvoudig te bereiken ramen moeten voorzien zijn van sloten om inbraak te voorkomen. Deze raamsluitingen worden dan ook met sloten die SKG gekeurd zijn geleverd. Zo weet je ook zeker dat je aan de beveiligingsvoorschriften voldoet en dat je niet bang hoeft te zijn dat er wordt ingebroken.

Raamuitzetters is de derde en laatste categorie binnen raambeslag. Raamuitzetters worden gebruikt om een raam open en vast te zetten. Je kent ze wel. Die stangen met heel veel gaatjes. Het voorkomt dat een raam bij een windvlaag dichtklapt. Want zowel je kozijnen als je glas kan beschadigen en dan sta voor je hoge reparatiekosten. Dat kun je dus voorkomen met uitzetters.

Wat is belangrijk wanneer je raambeslag koopt?

Er zijn eigenlijk maar een aantal dingen belangrijk wanneer je raambeslag koopt. Ten eerste moet je altijd voor kwaliteit kiezen. Ook als dat inhoudt dat je iets meer geld kwijt bent. Met kwalitatief goed raambeslag kun je jarenlang vooruit en weet je ook zeker dat je het raam vaak kunt openen en sluiten. Zonder dat er slijtage of schade optreedt.

Je moet ook rekening houden met het materiaal waar het raambeslag van is gemaakt en het is vooral belangrijk om te kiezen voor duurzame oplossingen. Ten eerste is dat beter voor het milieu, maar het is ook fijn dat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Je wil immers niet om de aantal jaren het raambeslag vervangen, want dat is toch een ingrijpend en secuur klusje.

Als laatste is het slim om goed op te letten welke stijlen je kiest. Kies niet alleen op basis van je persoonlijke smaak, maar zorg er ook voor dat het raambeslag de look & feel heeft van je woning en/of de inrichting. Raambeslag kan net zo als deurbeslag een kamer en woning maken of breken en je wil natuurlijk wel het mooiste resultaat.

 

Mis je na het lezen van dit artikel nog belangrijke informatie? Vraag het dan aan de specialisten van Mooideurbeslag.nl.