Ivonne de koning
Image default
Eten en drinken

Recept voor Spaanse Tortilla

Gemakkelijk een Spaanse tortilla maken, kan met dit recept. Bij een tortilla kan je eigenlijk denken aan een omelet. Naast makkelijk is het ook zeer snel klaar te maken.

Ingrediënten

Voor dit recept heb je naast eieren aardappels nodig. Niet zo veel, maak je een tortilla voor 4 personen dan heb je ongeveer 3 tot 4 aardappelen nodig. Kies voor dit gerecht een vastkokende aardappel. We willen namelijk dat hij een lekkere ‘bite’ heeft. Voor vastkokend kan je denken aan de Nicola-aardappel of de Bildstar Aardappelen.

 

–       3 of 4 aardappelen

–       3 of 4 eieren

–       1 ui (gesneden)

–       1 teentje knoflook

–       olijfolie

–       zout en paprikapoeder

Bereiden

  1. Als eerst schil je de aardappelen. Daarna kan je deze in dunne plakjes snijden (max. 1 centimeter dik). Iets te dik gesneden? Dan duurt het langer voordat de omelet gaar is. Daarom is het goed ze dun te houden, zo kan jij sneller genieten van dit heerlijke recept.
  2. Pak een pan met een antiaanbaklaag. Bijvoorbeeld eentje die je ook voor pannenkoeken bakken gebruikt. Giet daarin lekker wat olijfolie. Genoeg zodat de schijfjes/plakjes in de olie liggen. De aardappelen mogen namelijk niet bakken, maar moeten gaar worden (niet krokant als frietjes of patat, dat is voor een ander recept).
  3. Laat dit voor ongeveer 8 tot 10 minuten garen. Hierna pak je de zout, paprikapoeder, geperste knoflook en gesneden ui. Dit gooi je bij het mengsel. Ook nu wacht je totdat dit geheel gaar is geworden.
  4. Pak een vergiet en giet de aardappelen (en extra’s) af. Laat de olie best op keukenpapier druppelen, in de gootsteen kan dit zorgen voor problemen. Laat de aardappelen daarna in de (koeken)pan zitten.
  5. Pak een kopje en klop daarin de eieren los. Check of de aardappelen zijn afgekoeld, is dat niet het geval? Wacht dan want de eieren moeten niet meteen stollen. Als je het eiermengsel bij de aardappelen hebt kunnen gieten, kan je de pan voor ongeveer 4 tot 5 minuten laten staan. Dit zorgt ervoor dat de eieren goed in de aardappelen kunnen trekken.
  6. Zet het vuur middelhoog en zet de pan hierop. Na een paar minuten mag je dit wat lager zetten, hierdoor kan jouw omelet goed gaar worden. Keer deze om wanneer hij stevig aanvoelt. Zo kan de andere kant gaar worden.
  7. Even checken: allebei de kanten goudbruin? Dan is de Spaanse tortilla klaar om opgegeten te worden, eet smakelijk!

 

Weetjes

Dit gerecht werd als eerst teruggevonden in een Navarraans document. Dit was al in 1817, meer dan 200 jaar eten mensen dus al tortilla’s. Ook worden ze in verschillende diktes gegeten, denk aan omeletten van 3 cm maar ook van 10 cm..!

Wist je dat je veel variatie kan aanbrengen in dit traditionele Spaanse tortilla recept? Probeer bijvoorbeeld eens een lente-uitje of wat tomaat. Ook is de omelet erg lekker om koud op te eten of er een sneetje brood bij te pakken. In Spanje wordt deze omelet ook met chorizo of champignons bereidt. Ga je naar Catalonië vind je tortilla’s met spinazie of aubergine. Meer naar het noorden toe gebruiken ze vis (kabeljauw of tonijn). Verras jezelf en probeer ze allemaal eens uit!