Ivonne de koning
Image default
Aanbiedingen

Zo maak je zelf een softbox

Een softbox is een lichtbron die meestal gebruikt wordt in studiofotografie, maar ook in fotoshoots in openlucht. Ze creeert een zacht diffuus licht. Een softbox is dus ideaal als algemene verlichting van een persoon of object.

De opbouw van een softbox is eigenlijk heel simpel. Het is een doos van pakweg 60 x 60 cm die achteraan smaller wordt. In de opening achteraan is plaats voorzien voor een lichtbron of een flits. Aan de breedste zijde van de softbox, vooraan, is een doek gespannen die het licht opbreekt en zachter maakt.

Zelf een softbox maken is makkelijker dan je denkt.

Dit is wat je nodig hebt:

  • Een groot stuk karton
  • Een rolletje tape
  • Aluminium folie
  • Lijm
  • Een rol papier
  • Een spuitbus zwarte verf

Eerst gaan we het karton snijden. Teken onderaan het karton een lijn van ongeveer 60 cm lang. Meet nu aan beide uiteinden een hoek van 45° en trek die lijnen door tot ze elkaar raken. Doe dit in totaal vier keer (een keer voor elke zijde). Nadien mag je het karton netjes op de lijnen uitknippen.

Leg de uitgeknipte stukken naast elkaar en smeer één kant in met lijm. Bedek elk stukje van deze kant met aluminium folie. Deze folie zal het licht reflecteren, waardoor die sterker wordt. Om jouw softbox wat sterker en duurzamer te maken, kan je eventueel twee lagen aluminium folie op elkaar kleven.

In de volgende stap nemen we ons rolletje tape om de vier kanten van onze softbox aan elkaar te kleven. Zorg dat er een mooie ‘vierkante piramide’ onstaat. Vraag eventueel hulp aan iemand om het kleven van de tape makkelijker te maken.

Nu zijn we klaar voor de finishing touch. Gebruik de spuitbus met zwarte verf om jouw zelfgemaakte softbox een kleurtje te geven. Op deze manier ziet ze er veel professioneler uit. Eens de eerste laag droog is, kan je een tweede laag zwarte verf aanbrengen.

In de laatste stap moeten we nog onze ‘diffuser’ maken. Gebruik hiervoor de rol papier. Snij een stuk af dat groot genoeg is om de voorkant van de softbox te bedekken, en kleef deze met behulp van wat tape stevig vast. Kleef eventueel meerdere lagen over elkaar voor een zachter licht effect.

Vergeet niet om aan de achterkant plaats te voorzien voor een flits of een lamp. Ik gebruik het liefst een simpele ledlamp die constant aan staat als verlichting. Dan hoef ik geen link te maken met mijn fototoestel om de flits te automatiseren. Bovendien zijn er verschillende soorten ledlampen om uit te kiezen, bijvoorbeeld eentje met een koeler of warmer licht. Hierdoor kan je verschillende sferen scheppen in je fotostudio.