Ivonne de koning
Image default
Aanbiedingen

Wat is een loopfiets?

Loopfietsen zijn fietsen die speciaal ontworpen zijn voor peuters. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen beginnen met fietsen op loopfietsen. Loopfietsen hebben twee wielen en geen pedalen. Het doel van de pedaalloze aanpak is om peuters eerst te leren sturen en balanceren. Naarmate hun evenwicht stabieler wordt en ze nauwkeuriger kunnen sturen, is de kans groter dat ze vlot kunnen overstappen op een traditionele fiets met pedalen.

Voordelen van loopfietsen

Hier zijn een paar voordelen van de loopfiets die het onderscheiden van driewielers of training wielen.

Geeft ze meer controle

Het belangrijkste kenmerk dat loopfietsen zo aantrekkelijk maakt, is dat ze peuters meer controle bieden. Omdat hun voeten nog steeds op de grond staan, worden ze geïntroduceerd in de wereld van het fietsen met het voordeel van stabiliteit! Loopfietsen zijn ontworpen om kleintjes zich veilig en zeker te laten voelen terwijl ze gemakkelijk beginnen met fietsen. Een trybike is wat handiger voor jongere kinderen.

Helpt ze één vaardigheid tegelijk onder de knie te krijgen

Leren trappen, balanceren en sturen, allemaal tegelijk, kan een hele opgave zijn voor een peuter! Met loopfietsen leren ze één vaardigheid tegelijk. Eerst leren ze op de fiets te zitten en hun evenwicht te vinden met hun voeten op de grond. Terwijl ze hun voeten vooruit bewegen, voelen ze hoe hun armen de richting van de fiets sturen. Voor je het weet zoemen ze de straat op en neer, bewegen ze hun voeten, brengen ze hun lichaam in evenwicht en krijgen hun motorische en coördinatievaardigheden een boost! 

Bouwt vertrouwen op

Als je je kunt herinneren wanneer je voor het eerst leerde fietsen, herinner je je misschien gevoelens van angst en frustratie. Van een fiets vallen wordt misschien beschouwd als een noodzakelijke kinderstap, maar het kan ook een beetje eng en ontmoedigend zijn voor een jong kind. Loopfietsen zijn laag bij de grond, waardoor vallen een stuk minder afschrikwekkend is. Bovendien zijn ze gemakkelijk te gebruiken! Peuters leren snel omgaan met loopfietsen, waardoor ze zich positief, zelfverzekerd en vol vertrouwen voelen in hun nieuwe vaardigheden.

Stimuleert de ontwikkeling

Net als een driewieler bieden loopfietsen veel voordelen voor de ontwikkeling. Het helpt ze bij het oefenen van motorische planning (leren hoe ze bochten moeten nemen), ruimtelijk inzicht (leren hoe ze obstakels moeten ontwijken) en het activeert het vestibulaire systeem (leren hoe ze moeten balanceren en bewegen). Plus, het is een geweldige beentraining! Het opbouwen van beenkracht kan helpen bij andere mijlpalen zoals traplopen en achteruit lopen.

Tips voor de aanschaf van een loopfiets

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij de aanschaf van een loopfiets. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat de hoogte goed is voor je kind. Als hij zit, moet hij met zijn voeten veilig op de grond kunnen staan en zich kunnen afzetten. Een ander punt om op te letten is de bandenmaat. Kleinere banden (ongeveer 12 inch) zijn ideaal voor jongere rijders, en grotere banden (ongeveer 14 inch) zijn beter voor langere of oudere rijders. Luchtbanden zijn beter voor peuters omdat ze lichter zijn, waardoor jouw kind de fiets gemakkelijker kan manoeuvreren.

Na enige tijd op een loopfiets te hebben gezeten, zul je merken dat jouw peuter meer en meer vertrouwd raakt met zijn evenwicht en coördinatie. Als ze klaar zijn voor de volgende uitdaging, hoef je alleen maar pedalen toe te voegen en viola! Een fietser is geboren!

 

https://www.startdir.nl/alles-wat-u-moet-weten-over-een-loopfiets/