Ivonne de koning
Image default
Aanbiedingen

Ook lekker thuis: chateaubriand

Het is iets wat je vaak in een lekker restaurant kan tegenkomen: chateaubriand. Het klinkt heerlijk chique, maar wist je dat je chateaubriand ook gewoon thuis kunt bereiden voor een speciale avond? Hier lees je meer over chateaubriand en hoe je het thuis kunt serveren.

Wat is de chateaubriand?

Chateaubriand is een deel van de ossenhaas van het rund. Het uiterste, dikke gedeelte van de ossenhaas wordt afgesneden om de chateaubriand te krijgen. Daardoor is het vaak een lekker groot stuk vlees wat je gemakkelijk met meerdere mensen kunt delen. Leuk voor een feestje dus of een speciale avond met je geliefden.

Mals en sappig

Omdat de chateaubriand onder de rugspier van het rund ligt, is het vlees lekker mals. Er is namelijk weinig beweging in dit deel van het rund. Chateaubriand is vrij gemakkelijk te bereiden en je hoeft niet veel toe te voegen om het lekker sappig te laten smaken. Het is een stuk vlees wat van zichzelf al heel erg smaakvol is.

Tips voor de bereiding van chateaubriand

Als je chateaubriand thuis wilt bereiden, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Zo kun je het in de pan grillen, maar je kunt het ook in de oven bakken of op de barbecue grillen. De combinatie van het kort grillen in de pan om het vervolgens in de oven gaar te laten worden, is het meest voorkomend wanneer chateaubriand thuis wordt bereid.

Kamertemperatuur

Wanneer je thuis chateaubriand wilt bereiden, dan is het belangrijk dat je de chateaubriand eerst even op kamertemperatuur laat komen. Dit kun je doen door het vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast te halen. Het is makkelijker om het vlees te bakken als het eerst op kamertemperatuur is gekomen.

Kernthermometer

Het is moeilijk om te weten of de binnenkant van de chateaubriand al gaar is. Zeker als je eerst de buitenkant lekker hebt gegrild. Door gebruik te maken van een kernthermometer, kun je gemakkelijk meten of de binnenkant van de chateaubriand klaar is om gegeten te worden. Wil je jouw chateaubriand lekker rosé-kleurig hebben? Dan kun je stoppen met bakken wanneer de chateaubriand een kerntemperatuur heeft van rond de 50 graden. Voor een medium chateaubriand kun je gaan voor een kerntemperatuur van rond de 60 graden.

Tot slot

Het eten van een chateaubriand klinkt hartstikke luxe en het is ook nog eens heerlijk. Toch is het ook gemakkelijk om chateaubriand thuis te eten. Bestel jouw chateaubriand vandaag nog bij LeJean zodat je hier thuis lekker van kunt genieten.