Ivonne de koning
Image default
Zakelijk

Letselschadebehandelaar

Wie in de verzekeringswereld werkt en een nieuwe uitdaging zoekt komt vast vacatures voor de functie van letselschadebehandelaar tegen. Misschien vraagt u zich af wat deze functie inhoudt: wat doet een letselschadebehandelaar precies en welke eigenschappen en vooropleiding vragen werkgevers vaak voor deze functie? Het antwoord op al deze vragen zetten we hieronder op een rij.

 

Letselschadebehandelaar: wat houdt het precies in?

Een letselschadebehandelaar behandelt claims van personen die letsel oplopen bij een ongeval. Dat kan een aanrijding zijn, maar ook bijvoorbeeld een gebroken arm of been door een bedrijfsongeval. De letselschadebehandelaar bekijkt de situatie, beoordeelt de aansprakelijkheid en bepaalt de schadevergoeding.

Het spoedige herstel van de gedupeerde staat voorop, en daar komt vaak meer bij kijken dan alleen een bedrag. Huishoudelijke hulp, inkomensverlies en vergoeding van fysiotherapie: elke zaak is weer anders.

 

De praktijk

De letselschadebehandelaar heeft de vrijheid om elke claim op een creatieve manier te behandelen. Hoe gaat dat in de praktijk? De letselschadebehandelaar krijgt een schademelding binnen en verzamelt eerst zoveel mogelijk informatie: contactgegevens van de klant en andere betrokken partijen, schadeformulieren, documenten, foto’s en dergelijke. De letselschadebehandelaar maakt een analyse van de situatie en spreekt met de cliënt en eventueel andere betrokkenen. Op basis hiervan schat de letselschadebehandelaar de aard en ernst van het letsel in, bepaalt de vergoeding en regelt eventuele niet-financiële zaken. 

Letselschadebehandelaars werken vaak bij verzekeraars: zowel breed georiënteerde als meer gespecialiseerde, bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeraars. Bij drukte schakelen verzekeraars vaak expertisebureaus in, dus ook daar kunnen letselschadebehandelaars aan de slag. Organisaties voor belangenbehartiging en advocatenkantoren hebben vaak ook letselschadebehandelaars in dienst.

 

Empathisch en besluitvaardig

Bij vacatures voor letselschadebehandelaars vragen ze bijna altijd om affiniteit met rechten en verzekeringen. Minstens zo belangrijk is de menselijke kant van het werk. Empathische en communicatieve vaardigheden zijn een must. De letselschadebehandelaar heeft immers vaak te maken met mensen die iets naars is overkomen en emotioneel zijn. Andere eigenschappen die goed passen bij behandeling van letselschade zijn: goed in staat zijn hoofd- van bijzaken te onderscheiden, oog voor details en besluitvaardigheid.

 

Vooropleiding en diploma’s

Bij een vacature voor letselschadebehandelaar vragen ze vrijwel altijd om hbo of academische juridische opleiding. Studies zoals Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening, en vakken als aansprakelijkheidsrecht, verzekeringsrecht en medisch recht passen goed bij deze functie.

In de verzekeringsbranche zijn Wft-diploma’s vaak een eis. Van een letselschadebehandelaar vraagt een werkgever vaak Wft-Basis en Wft-Schade particulier, maar deze zijn niet altijd verplicht.

 

Wie zijn wij

Rochewood is zowel werkgever als bemiddelaar in de financiële dienstverlening. We onderscheiden ons door een unieke en persoonlijke aanpak: we gaan altijd uit van uw talenten. Samen bouwen we aan uw carrière en ontwikkeling.