Ivonne de koning
Image default
Aanbiedingen

Hoe leer je een puppy aan de lijn te lopen?

Hoe leer je een puppy aan de lijn te lopen?

Veel mensen denken dat honden gewoon van nature weten hoe ze beleefd aan de lijn moeten lopen, maar deze vaardigheid moet worden getraind. Het is een belangrijke vaardigheid om aan te leren, en een die u elke keer dat u uw hond uit laat voor een wandeling zult waarderen. 

Uw hond trainen om aan de lijn te lopen

Laat de puppy kennismaken met de halsband of het tuigje en de puppy riem. Begin met hem te laten wennen aan het dragen van een halsband of tuigje en een riem. Laat hem deze gedurende korte perioden in huis dragen terwijl u met hem speelt en hem traktaties geeft. De puppy zou het leuk moeten vinden om aan de halsband en riem te lopen, want het staat voor eten en plezier.

Leer een cue

Laat uw puppy kennismaken met een geluidssignaal dat betekent: “Het eten komt eraan.” Sommige mensen vinden het leuk om te klikken en te trakteren, sommige mensen gebruiken een woord als “ja” en sommige mensen kakelen met hun tong. Wat u ook gebruikt, de methode is hetzelfde: maak het geluid in een rustige omgeving zonder afleiding, met de puppy aangelijnd en aan de halsband. Zodra uw puppy zich naar u omdraait en/of naar u kijkt, beloont u hem met een traktatie. Na een paar herhalingen zult u merken dat uw puppy niet alleen naar u kijkt, maar ook naar u toekomt voor de traktatie.

Laat de puppy naar u toe komen

Terwijl hij op weg is naar u, met de riem en halsband nog om, doet u een paar passen achteruit en beloont u hem als hij bij u is. Ga zo door totdat uw puppy, bij het horen van het cue-geluid, naar u toekomt en een paar passen met u meeloopt. Onthoud dat puppy’s een korte aandachtsspanne hebben, dus houd uw sessies kort, en beëindig ze wanneer uw puppy nog steeds meer wil doen, niet wanneer hij mentaal uitgeput is. 

Oefen binnen

Nu uw puppy begrijpt hoe hij naar u toe moet komen, oefent u het lopen van een paar stappen in een kamer met weinig afleiding. Het voelen en zien van de riem om hem heen zal al een uitdaging genoeg zijn. Bied traktaties en lof aan als uw puppy gewend raakt om naar u toe te komen, zoals hierboven beschreven, met een dubbele hondenriem om.

Neem het mee naar buiten

Eindelijk bent u klaar om de vaardigheden van uw puppy in de buitenlucht te testen. Er zullen nieuwe uitdagingen zijn bij deze stap omdat alle geluiden, geuren en bezienswaardigheden die uw puppy tegenkomt intrigerend en nieuw voor hem zullen zijn. Wees geduldig en houd de eerste wandelingen kort. Als uw puppy tijdens een wandeling op het punt staat ergens op af te stevenen of afgeleid te raken (u merkt dit omdat u hem voortdurend in de gaten houdt), maak dan een geluidje en ga een paar stappen achteruit. Beloon hem dan met een traktatie als hij u volgt.

Problemen met lijntraining oplossen

Ook al leert uw puppy heel goed aan de lijn te lopen, toch zult u waarschijnlijk tegen problemen aanlopen als hij ouder wordt, naar nieuwe plaatsen gaat en nieuwe afleidingen ervaart. U zult hem willen leren los aan de lijn te lopen, omdat dat voor u beiden veel aangenamer is, en ook omdat hij dan kan slagen voor zijn Canine Good Citizen-test.

Als uw pup trekt

Als uw hond begint te trekken in de andere richting, verander uzelf in “een boom”. Sta heel stil en weiger te bewegen totdat uw hond naar u terugkomt. Trek niet aan de lijn en sleep uw hond niet met u mee. Tuigen met voorhaak en hoofdhalsters zijn alternatieve trainingsmiddelen voor honden die de neiging hebben te trekken.

Als uw pup longeert

 Als uw hond ergens achteraan gaat tijdens een wandeling – een andere hond, een auto, een skateboarder, bijvoorbeeld, wees dan proactief. Probeer zijn aandacht af te leiden met een traktatie voordat hij de kans heeft om te gaan longeren, en vergroot de ruimte tussen uw hond en het doel. Blijf alert en wees voorbereid voordat het doelwit van zijn frustratie te dichtbij komt. Dit soort gedrag komt misschien vaker voor bij schapendrijvende rassen, maar elke hond kan schrikken van iets wat hij niet gewend is of spannend vindt.

Als uw pup blaft

Sommige honden hebben de gewoonte om tijdens een wandeling naar andere honden te blaffen. Vaak is dit gedrag het gevolg van te weinig beweging. Zorg ervoor dat uw hond de juiste hoeveelheid mentale en fysieke stimulatie krijgt voor zijn leeftijd en ras. Als dit nog steeds een probleem is, gebruik dan hetzelfde proces als u zou doen als uw hond longert, zoals hierboven beschreven – creëer afstand en bied traktaties aan voordat hij begint te blaffen, zodat elke keer als hij een hond ziet hij eraan went om zijn aandacht op u te richten.

Geleidelijk aan vermindert u het aantal traktaties en het aantal keren dat u uw puppy moet storen tijdens een wandeling, maar het is een goed idee om er altijd een paar bij de hand te houden, zodat u willekeurig goed wandelgedrag aan de lijn kunt versterken.