Ivonne de koning
Image default
Dienstverlening

Geen stroom meer op 1 groep, dit kun je doen

Bij een gedeeltelijke stroomstoring is de stroom gedeeltelijk uitgevallen. Er is waarschijnlijk één apparaat dat ervoor zorgt dat de stroom in een deel van uw woning is uitgevallen. Hoe controleer je dit op een makkelijke manier? Dit kun je doen met behulp van een stekkerproef. Als u niet weet welk apparaat de storing veroorzaakt, kunt u de stekkerproef proberen door de betreffende groep van de automaat of de doorgeslagen stop in de meterkast uit te schakelen. Hierna moeten alle apparaten in de groep worden uitgeschakeld en de stekkers uit de stopcontacten worden getrokken. Als de apparaten weer worden ingeschakeld en de groep bij één van de apparaten weer uitvalt, is de boosdoener gevonden. 

Wel de stekkerproef gedaan, maar nog steeds geen stroom

Als u de stekkerproef hebt uitgeprobeerd, maar u nog steeds geen stroom hebt, is het handig om een elektricien in te schakelen. Een elektricien heeft veel ervaring met elektra problemen. De elektricien weet precies wat er gedaan moet worden en kan de handelingen op een veilige manier uitvoeren. 

Uitvallen van een groep in het geval van een stop 

In oude meterkasten bevinden zich vaak stoppen of zekeringen. Stoppen en zekeringen zorgen ervoor dat de groepen in een kast niet overbelast raken. In het geval dat een stop doorslaat en u weet welk apparaat dit veroorzaakt, moet u de stop vervangen. Het is belangrijk om bij het vervangen van een stop een nieuwe stop te gebruiken met de juiste Ampère. U moet voorzichtig zijn bij het werken met elektriciteit. Er komen namelijk altijd risico’s bij kijken. Bent u niet zeker van de zaak? Neem dan contact op met een elektricien. Zo weet u zeker dat uw probleem op de juiste manier wordt opgelost. Als de stoppen gelijk weer doorslaan na het vervangen en de groep weer uitvalt, wordt het geadviseerd om een elektricien in te schakelen. 

Uitvallen van een groep in het geval van een zekering

De zekering zorgt ervoor dat er niet te veel stroom door de groep gaat. Als de groep wel overbelast raakt, zorgt de zekering ervoor dat de stroomtoevoer wordt onderbroken. De zekeringen zijn het beveiligingssysteem van de elektrische installaties thuis. De oudere huizen beschikken vaak nog over een stoppenkast. De moderne huizen beschikken over moderne meterkasten. In deze moderne meterkasten bevinden zich installatieautomaten of aardlekautomaten die voor de elektrische beveiliging zorgen. 

De aardlekschakelaar

Sinds 1975 is het verplicht om een aardlekschakelaar in de meterkast te hebben. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de elektriciteitstoevoer wordt uitgeschakeld in het geval van een lekstroom. Wat moet er gebeuren als de aardlekschakelaar uitvalt? Als eerste moeten alle apparaten binnen de groep worden uitgeschakeld die beschermd worden door de aardlekschakelaar. Daarna kan de aardlekschakelaar weer worden aangezet en kunnen de apparaten één voor één weer worden ingeschakeld. Als de aardlekschakelaar uitvalt, is het apparaat gevonden dat het probleem veroorzaakt. Blijft de aardlekschakelaar uitvallen terwijl het probleem niet bij een van de apparaten ligt? Schakel dan een elektricien in.