Ivonne de koning
Image default
Aanbiedingen

De eerste wandeling

Samen gaan wandelen is een geweldige manier om de band met je hond op te bouwen en te onderhouden. Want wat is er mooier dan op een mooie dag met jouw trouwe viervoeter een wandeling te maken? Maar wandelen aan de lijn is geen natuurlijk instinct voor honden. Voor een plezierige wandeling voor jullie beiden moeten jij en je nieuwe puppy eerst leren om netjes naast elkaar te lopen. 

Het belang van training met aangelijnde puppy’s

Training met de looplijn is een must voor de training en ontwikkeling van jouw puppy. Honden zijn van nature geneigd om te zwerven, te snuffelen en te verkennen. Hoe dol je pup ook op jou is, aan de lijn lopen is geen gemakkelijke opgave! Door aanlijn training te combineren met andere vormen van puppytraining, zal je puppy leren een gehoorzaam, gelukkig en veilig gezinslid te zijn.

Je puppy aan een puppy riem

Puppy’s kunnen al beginnen met leiband training als ze piepklein zijn. Hoe verrassend het ook mag lijken, pups kunnen al met vier tot zes weken beginnen met het aanleren van leiband vaardigheden. Best indrukwekkend, hè? Het is het beste om een puppy zo snel mogelijk te trainen, omdat ze op deze leeftijd net kleine sponzen zijn en meer kunnen opnemen dan wij denken.

De eerste stap? Maak de puppy ongevoelig voor het dragen van een halsband en een puppy riem. Begin met een kleine, lichte halsband en een lichte riem en laat jouw puppy de riem een tijdje binnenshuis rondslepen terwijl je traktaties en complimenten geeft. (Soms zijn traktaties niet de belangrijkste motivator voor een puppy en krijgen ze liever liefde en kusjes van jou). De tijd die nodig is om aan de riem te wennen hangt af van elke individuele puppy. Sommige puppy’s wennen er meteen aan, terwijl andere er een paar dagen over doen. Het belangrijkste is dat om je te houden aan het tempo van je puppy. Als de riem na een tijdje vervelend lijkt, doe hem dan af en probeer het een andere dag opnieuw. Ga zo langzaam als jouw pup nodig heeft om zich veilig en op zijn gemak te voelen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Kies een trainingsplek die zo vrij mogelijk is van afleiding. Neem een handvol traktaties mee en laat de puppy weten dat jij ze hebt. Zodra ze enthousiast is over de traktaties, ga een paar stappen verder. Als ze je volgt, geef haar dan veel complimentjes en bied een traktatie aan. Ga vervolgens een paar stappen in een andere richting. Nogmaals, als ze je volgt, geef nog een traktatie. Als de puppy wordt afgeleid, moet je misschien geluiden maken of in je handen klappen om haar aandacht weer op jou te vestigen. 

 

Doe het in elkaar

Als jouw puppy eenmaal gewend is aan een halsband en riem en goed zijn best doet om je te volgen en aan jouw zijde te blijven, is het tijd om alles in elkaar te zetten.

Doe eerst de riem en halsband van jouw puppy om en oefen met rondlopen in huis waar er geen afleiding is. Leidt jouw puppy zachtjes aan de riem zodat hij je volgt en naast je blijft.

Als hij begint te trekken aan de riem, stop dan met bewegen. Als jouw hond trekt in de richting van iets wat hij wil, stop dan en sta stil totdat hij stopt met trekken en terugkeert naar uw zijde. Dan kun je weer verder gaan. Uiteindelijk zal jouw puppy leren dat alle plezier stopt als hij trekt.

Als jouw pup het eenmaal onder de knie heeft om binnenshuis naast je te lopen, ga dan naar buiten en oefen dicht bij huis. Uiteindelijk kun je met z’n tweeën de stoep op, waar je ongetwijfeld veel afleiding zult ondervinden.

Als je eenmaal buiten wandelt, kun je verbale signalen toevoegen aan jouw training. 

 

Conclusie

Elke minuut die jij besteedt aan de training van jouw puppy om als een brave meid of jongen aan de lijn te lopen, zal zich de komende jaren vertalen in tevreden wandelaars! Het aanleren van lijntraining vergt veel geduld, maar het is het waard! Als je er nu tijd in steekt, kunnen jullie samen leuke en spannende wandelingen maken.

Nadat je bent overgestapt op wandelingen buiten, is herhaling en positieve bekrachtiging het levensbloed van de leiband training. Heb je twee puppy’s? Bestel dan een dubbele hondenriem, zodat je met beide een leuke wandeling kunt maken.